Dobili smo monografijo Občine Veržej

Dobili smo monografijo Občine Veržej

V petek, 24.5.2013 je v prostorih Občine Veržej potekala tiskovna konferenca ob izdaji Monografije Občine Veržej in predstavitvi projekta z naslovom Dobrodošli na desni strani Mure: Promocijske tiskovine Občine Veržej in Zavoda Marianum Veržej oziroma v nadaljevanju PromVeržej.

monografija verzej.jpg

 

 

 Župan Občine Veržej, g. Slavko Petovar, je celostno predstavil projekt PromVeržej in aktivnosti vodilnega partnerja:

“Projekt PromVeržej, ki ga je v partnerstvu z Zavodom Marianum izvajala Občina Veržej, je imel z vidika občine ključne aktivnosti usmerjene v izdelavo promocijskega materiala. Glede na dejstvo, da je bilo lani v naši občini več kot 103.000 nočitev, nas uvršča med turistično najrazvitejše občine. Vendar pa smo ugotavljali, da smo pri razpoložljivem promocijskem gradivu precej slabo založeni, zato smo del aktivnosti usmerili v izdelavo promocijskega gradiva, ki ga sestavljajo vložna mapa, brošura s turistično ponudbo občine in razglednice naših krajev. Drugi del aktivnosti je bil usmerjen v izdelavo  Monografije Občine Veržej, ki  je prva sistematično in z različnih področij strokovno pripravljena edicija o zgodovini in sedanjosti Občine Veržej. Ob nastajanju monografije sem preko njenih člankov dodatno spoznal veličino prostora in ljudi, ki živijo na tem območju že od rimskih časov. Pomen izdane monografije je večplasten, saj so prvič zbrana ključna dejstva in informacije o naši Občini na enem mestu, monografija je s svojo izjemno privlačno podobo pomembna z vidika promocije naše občine, prav tako pa bo monografija pomembno protokolarno darilo za različne priložnosti. Zadnji del aktivnost je bil usmerjen v nakup oziroma izdelavo okrasnih elementov za Božično vas Banovci, ki je za občino Veržej tudi zelo pomemben turistični produkt.  Autputi projekta bodo zagotovo pripomogli k večji prepoznavnosti in promociji naše občine.”

monografija 2.jpg

Predsednik Komisije za pripravo monografije, g. Drago Legen, je novinarjem predstavil potek zbiranja gradiva ter aktivnosti članov komisije. Ob izdaji Monografije Občine Veržej je bil s končnim izdelkom zelo zadovoljen: “Zelo sem vesel, da je Občina Veržej dobila monografijo in s tem izjemno publikacijo, v kateri so strnjena bogata zgodovinska dejstva naših krajev, prikazan razvoj v polpretekli zgodovini pa vse do sodobnega življenja današnjih dni ter bogata naravna in kulturna dediščina. Kot predsednik komisije za pripravo monografije, sem še posebej vesel, da nam je k nastajanju monografije uspelo pritegniti poleg eminentnih strokovnjakov za določena področja, tudi veliko domačinov, kar prav gotovo prispeva še k dodatni pristnosti in avtentičnosti Monografije Občine Veržej.”

 

monografija 3.jpg

 

Predstavnik Založbe Franc-Franc, g. Franci Just, je kot glavni urednik monografije podal nekaj splošnih podatkov o knjižnem gradivu. Monografija Občine Veržej obsega 88 strani in je obogatena z angleškim in nemškim prevodom oziroma na nekaterih delih prevodom povzetkov. Članki v monografiji si sledijo po naslednjem vrstnem redu:PREDGOVOR:

 • Sredi kolača kruha (Slavko Petovar)

O OBČINI VERŽEJ

 • Tu boš našel svoj mir in duša bo lebdela nad tabo (Janez Ferenc)
 • Na valovih Mure in zgodovine (Anton Ratiznojnik)
 • Lep je ta svet ob Muri (Olga Poljanec)
 • Stičišče k soncu odprte ravnice in poplavnih logov Mure (Stanka Dešnik)
 • Prekvašena izkušnja drugačnosti, zgodovine in zemlje (Franci Just)
 • Za vero in dom (Anton Ratiznojnik)

VERŽEJSKE PODOBE

 • Arheološka, etnološka in tehnična dediščina Občine Veržej (Janez Krnc)
 • Umetnostna, arhitekturna in zgodovinska dediščina (Janez Krnc)
 • Naravne znamenitosti Občine Veržej (Stanka Dešnik)
 • Šolstvo (Marija Ferenc)
 • Gospodarstvo, kmetijstvo, podjetništvo in turizem (Drago Legen)
 • Turistična ponudba (Majda Kolbl)
 • Društveno življenje (Ksenija Seršen in Mateja Rus)
 • Šport in kasaštvo (Slavko Petovar in Vito Šadl)
 • Gasilstvo (Slavko Petovar)

NASELJA V OBČINI VERŽEJ

 • Banovci, Bunčani, Veržej (Bojan Ferenc)

Fotografsko gradivo so prispevali:

Deni Cizar, Luka Jerebic, Franc Kosi, Damir Skuhala, Tomislav Vrečič, Marija Ferenc in Drago Legen.

 monografija 4.jpg

 

 

Ob koncu predstavitve projekta PromVeržej je aktivnosti projektnega partnerja Zavod Marianum Veržej predstavil še direktor Janez Krnc:

“Zavod Marianum Veržej je kot partner v projektu PromVeržej že v letu 2012 v celoti izvedel vse predvidene aktivnosti. Izdali smo dva inovativna in za branje privlačna biltena z aktualnimi vsebinami. Zgodovinar dr. Bogdan Kolar je pripravil obsežno monografijo stoletnega delovanja salezijanske ustanove Marijanišča v Veržeju. Večjo prepoznavnost 100 let starega Marijanišča so v širšo javnost ponesle razglednice natisnjene v 8 različnih motivih. Govorimo lahko o zglednem sodelovanju javno zasebnega partnerstva, ko s skupnim nastopom dosežemo bistveno večjo učinkovitost projektnih ciljev.”

Program sofinanciranja: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS, Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013, Os 4, razpis LEADER – LAS Prlekija

Avtor prispevka: Mateja Rus

Skip to content